2017. jan 27.

Elcsúszhatsz a jégen?

írta: cadmas
Elcsúszhatsz a jégen?

A téli cipőim megbuktak a teszten!

hikers-17410_640.jpg

A hosszan tartó hideg és a letaposott hó mindenhol jégbordákat hagyott. Nincs olyan nap, hogy meg ne csúsznék valahol. Az elmúlt héten tudatosan kezdtem csúszkálni és próbálgattam a cipőimet az apró bordástól egészen a túrabakancsig és hótaposóig. Sajnos mind megbuktak a teszten, azaz minddel megcsúsztam! Ez még fiatalon is veszélyes, de idősebb korban kifejezetten életveszélyes! Kar, láb és combnyak törés vagy agyrázkódás is lehet egy esésből.

Persze a törvény véd bennünket mint gyalogost és fenyegeti az ingatlanok tulajdonosait és közterületek fenntartóit, hogy komoly kártérítést fognak fizetni baleset esetén. Ez tipikus "eső után"... Ahogy az önkormányzatok sem tudják maradéktalanul megoldani a hóeltakarítást és csúszásmentesítést, úgy az ingatlan tulajdonosok sem. Ugye tulajdonos lehet a nehezen mozgó nyugdíjas, épp ágyban fekvő beteg, rokkant ember is. És lehet életerős is, aki elutazhatott, s így észre sem veszi az otthoni hóesését. Látszik a köztereken és járdákon, hogy megannyi élethelyzet van - akár nemtörődömség is - lehet az el nem takarított területek mögött. Ja és ne sózzon senki, de gondoskodjon róla. Apropó mi magunk, gyalogosként gondoskodunk-e a téli útviszonyoknak megfelelő cipőről? Egyáltalán van-e téli útviszonyoknak megfelelő cipő?

Van ledes villogós, kitolható görkoris, akár motoros, de miért nincs kitolható fogas, felcsatolható körmös téli cipő a piacon? (Azért nem fix, mert betérve bárhova felkarcolnánk a padlót.)

Hogy lehet az, hogy az autóknál évtizedek óta van téli gumi, megfelelő mintázattal és puhább keverékkel, ami erős fagyban is teszi a dolgát, míg a "téli" cipők - bár melegek, lélegzők, vízállók - mégis rideg, durva műanyag vagy gumi talppal szinte semmit sem tompítanak a csúszáson? Láttam már sok egyedi megoldást, ami kb. hóláncként vagy karmos, fogas kiegészítőként külön vásárolható, de miért nem gyártanak a téli útviszonyoknak megfelelő cipőt?

A minap kipróbáltam egy sima talpú cipőn a tesa csúszásgátló szalagot. Pont olyan mint a smirgli, de öntapadós és a megtisztított cipőtalpra erősen felragadt. Mivel lépcső szélekre ajánlják, így azt gondolom a cipőtalpon is megmaradhat egy ideig. Az első tapasztalatok jók. Igaz egyik részen azóta felvált, mert valószínűleg nem volt teljesen tiszta a felragasztásnál és addig tesztelgettem a jégen, amíg a smirgli is megkopott rajta. Ez is lehet egy módszer a zokni cipőre húzásán kívül, hogy védjük magunkat az elcsúszástól. Ettől függetlenül várom, hogy a cipők is "megkapják" a téli útviszonyoknak megfelelő talpfelületeket. Milyen jó lenne, ha a minőségellenőrzés erre is kiterjedne a cipők bevizsgálásánál... Addig is tesztelek tovább. 

A csúszásgátló szalagot itt vettem.

 

 

Szólj hozzá

baleset cipő járda jég sózás téli cipő