2016. nov 21.

Sok a beteg otthon és kórházban! Tegyél a fertőzések ellen!

írta: cadmas
Sok a beteg otthon és kórházban! Tegyél a fertőzések ellen!

Merő hiúság, hogy ki mennyire tiszta, milyen sokat mos vagy takarít, miközben evés vagy akár tisztálkodás közben is kézbe veszi a telefonját. Menj sorra egy napodon és gondolj vissza mit fogtál meg, ki után és kivel fogtál kezet. A telefonod, a kilincs, az autókormány vagy a busz kapaszkodó méltán tekinthető a fertőzés komoly forrásának. Persze ott a levegő is. Tüsszög, prüszköl ki ki a Világba. Akkor ne csináljunk semmit?

Nincs teljes biztonság, nincs csíra- vagy kórokozó mentes környezet, de meglepő hogy amíg egyre több országban a szmog ellen szájmaszkot hordanak az utcán, addig "influenzás" időszakban alig jut eszünkbe, hogy legalább csökkentsük adjunk a kórokozók bejutási esélyeit. Egy szájmaszk legalább azt megakadályozza, hogy a velünk szemben szuszogó, prüszkölő ne direktben fröcskölje a kórokozóit a szánkba. Otthon nyilván többet szellőztetünk, tegyük az irodában is ha van nyitható ablak. Ha mesterségesen keverik nekünk az "ájert", akkor kérdezzünk rá a főnökünknél, hogy mikor volt fertőtlenítve a rendszer. Nemcsak a gép, hanem a csőrendszer, a befúvók is! Ja, hogy már 10 éves vagy régebbi a rendszer? Akkor célszerű javasolni, hogy például UV fertőtlenítő lámpát szereljenek be vagy egy hétvégén áldozzanak a rendszer és az irodák ózonos fertőtlenítésére. Mi a nagyobb költség? A fertőtlenítés és megelőzés vagy a beteg, esetleg táppénzre kerülő kollégák?

Amit viszont nekünk is meg kell tennünk, hogy a "kezünkhöz ragadt" tárgyainkat néha legalább egy fertőtlenítő nedves kendővel áttöröljük. Na ez lenne a halottnak a csók, mert nem telik bele két perc és kézfogás, billentyűzet, kódzár, stb. érintésével már vissza is vettük a kezünkre és tovább is tettük tárgyainkra a kórokozókat. De akkor mit tegyünk? Talán egyszerűbb és jobban célravezető, ha a kezünket fertőtlenítjük mielőtt eszünk, arcunkhoz vagy gyerekünkhöz nyúlunk. Ugye a kézmosást sem tesszük orvosi alapossággal, legalább 1 percen keresztül? Ráadásul a szappanok és a víz tiszít, de sokkal kisebb mértékben mint gondoljuk. Az alkoholos, zselés kézfertőtlenítők, azonban szinte minden ismert kórokozót elpusztítanak rövid idő alatt és gyors párolgásukat követően már sokkal nyugodtabban foghatjuk kézbe a szendvicsünket. A kézfertőtlenítő nem helyettesíti a kézmosást, hisz a koszt csak kézmosással tudjuk eltávolítani. A kórokozókat viszont csaka kézfertőtlenítő tudja ilyen mértékben elpusztítani. A kocsiban, táskában, otthon vagy irodában jól használható kiszerelésű, akár automatikus működésű termékek is vannak. Használata nem szárítja a bőrt, nem hagy nyomot és másodpercek alatt elvégzi a dolgát! 

Próbáld ki, rendeld meg a cadmas.hu oldalon kézipumpás vagy irodai érintésmentes kivitelben.

Link 

Szólj hozzá

fertőzés takarítás tisztálkodás tisztaság higiénia kézfertőtlenítő goyo purell