2016. jún 14.

Ipari tévedés a kézi sztrecsfóliában

írta: cadmas
Ipari tévedés a kézi sztrecsfóliában

Felhasználók figyelem! Amikor az olcsó kifejezetten drága.

Mi alapján vásárolunk olyan terméket, mely sem márkában, sem minőségben nem adhatna különbséget? Jellemzően ár alapján! Ha a beszerzés eredményességében csak a termékár a meghatározó és nincs kellő alaposság a termékparaméterek megismerésében, akkor szinte biztos hogy sok helyen többe kerül a leves, mint a hús.

Az azonos típusú sztreccsfólia sok más termékhez hasonlóan olyan alapanyagból készül, mely minden gyártónál kb. azonos beszerzési forrásból és közel azonos kb. világpiaci árakon érhető el.

Pár jellemzője például a fólia primér vagy újrahasznosított minősége, sűrűség, nyújthatóság, vastagság, stb. stb.. Egy adott vastagság és szélesség esetén akár a fóliatekercs súlya, akár a hossza van megadva máris kiszámolhatjuk a többi paramétert.

Amikor sztreccsfóliát vásárolunk lesz egy bruttó (lemérhető) tekercs súly, ami a fólia és a csévélésre használt papírduda súlyának összegével egyezik meg. Kivonás után (tekercssúly-papírcséve súly) a nettó fólia súlyából a szélesség, vastagság és sűrűség ismeretében megtudjuk a fólia hosszát.

Ha Ön vásárol egy bruttó 2 kg-os sztreccsfólia tekercset és abban vastag peremű papírdudát lát, jó esélye van, hogy akár 70 dkg-os a duda. Ekkor már csak 1,3 kg nettó fóliasúlyról beszélhetünk. 500 mm szélesség és 23 mikron vastagság esetén a sűrűség ismeretében ez maximum 123 méter fóliahosszt jelent. Ugyanez 3 kg bruttó súlyú és 35 dkg-os duda esetén 250 méter. Egy raklapra 2*120*80cm körméret és átfedések esetén egy raklap fólia igénye is könnyen számolható. A hatékony munkavégzés (időtényező) miatt ne felejtsük ki a sztreccstekercs cserélésére fordított időt sem. A keletkezett papírduda mennyiséget pedig tároljuk, elviszik a dolgozók fűteni vagy vissza is adhatjuk. Ugye a hosszabb tekerccsel több raklapot csomagolhatunk, kevesebb a csereidő és kevesebb üres duda képződik. Akkor tehát ne a tekercs árat hasonlítsd össze, hanem a csomagolás szempontjából érdekes fólia mennyiséget. Különben például az 1400 Ft-os tekercs helyett a 800 Ft-ost veszed meg és így 1 méter fólia neked 6,5-be kerül az 5,60 helyett!

A példánk szerinti két tekercsnél az elsőn kevesebb mit fele a használható fólia mennyisége és egy műszakban kétszer annyi időt kell a tekercs cseréjével, pótlásával tölteni. A képződő duda hulladék is kétszeres lesz adott napi felhasználás esetén.

_dsc0674.JPG

 

 

Szólj hozzá

környezetvédelem műanyag csomagolás síkfólia csomagolóanyag sztrecsfólia stretch fólia nyújtható fólia