2015. dec 16.

Kötözködj és költözködj baj nélkül

írta: cadmas
Kötözködj és költözködj baj nélkül

levert bútorszélek, horpadás, törés - minden költözéskor, vagy mégsem?

A költözés mindig többe kerül mint tervezzük. Nem, nem arra gondolok hogy a költöztető brigád többet kér, mert előtte nem tudta hogy emelet lesz vagy nem egyeztettük a távolságot, esetleg úgy gondolták mégis többet ér a munkájuk. Nem. Amivel sosem számolunk, hogy a szétszedés, összerakás, ide-oda pakolászás, lépcsőforduló, ajtószél szűkössége, autó mozgása vagy átmeneti tárolás során, mi és hogyan sérül észrevétlen vagy "hogy az a...!" - káromkodással kísérve, illetve konstatálva.

Amikor aztán újból helyére kerülnek a dolgok, szinte irritálja a szemet a kilátszó, felszakadt, berepedt mdf, pozdorja, fenyő, stb. Visszanyomjuk, ragasztjuk, talán már alig látszik, de mi tudjuk hogy ott van és mindig ránézünk, látjuk még lelki szemeinkkel is. Olyan ez mint az új autón az első karcolás, a vágyott, majd megkapott új cipőn az első rálépés nyoma. Jaj! Ez már nem olyan, ez már sosem lesz az ami előtte volt. 

Persze a jó költöztetők mindig hoznak szivacsot, kötelet, gurtnit, hogy a mozgatás vagy az utazás során ne legyen sok probléma. Azonban mi magunk, családi, baráti, munkatársi összefogással is költözködünk és itt már nincs sok rutin, hogy fogjuk, emeljük, fordítsuk, stb. Szóval a profik tudják, mi meg próbálkozunk aztán van "eredmény".

A profikat meg lehet kérni, hogy hozzanak hullámpapírt, fóliát, ragasztószalagot és bizony megéri, hogy ezt is kifizetjük. Persze magunk is megvehetjük ezeket az anyagokat és bár pénzbe kerül, gyanítom kevesebbe mint a dolgaink vagy a nemrég felsejlő érzés.

Mire van szükségünk egy költözésnél?

Megfelelő méretű autóra és barátokra, akik segítségével nem rokkanunk bele a cipekedésbe és nem tart egy örökké valóságig, ha 40 dobozt kell kivinni, felrakni majd behordani az új helyre. Aztán ha okosak vagyunk, felkészülünk jó előre.

Kartondobozok, 3-5 rétegű - kiválóak könyvek,ruhák, edények, műszaki cikkek, gyerekjátékok csomagolására. A könyveket nem érdemes túl nagy dobozba rakni, mert nem bírjuk el. Esetleg vegyíthetjük, azaz alulra könyvek, felülre ruha, játék, stb. Ugye eszünkbe jut, hogy lehetőleg sorszámozzuk vagy feliratozzuk a dobozokat és legyen külön felírva melyik dobozban nagyjából vagy pontosan mik vannak.

Zsákok, kicsi és nagy - jól lehet belecsomagolni ágyneműt, ruhát, cipőt, plüssjátékokat, nem törékeny konyhai dolgokat. Jóval olcsóbb, mint a doboz viszont nehezebb egymásra rakni, nem tartják egymást. A zsákok segítségével helyet is spórolhatunk, mert egy porszívóval például a gyűrődésre nem érzékeny téli ruhák, pulóverek, tollkabátok közül a levegő kiszívható és máris fele akkora helyet foglal, ha időben és gyorsan elkötjük a zsák száját. Én síelésre is így teszem a bőröndbe a síoverált, síkabátot, sálat, sapkát.

A kisebb tasakokba, esetleg simítózáras tasakokba tehetjük családtagonként a zoknikat, fehérneműket, stb.

Ragasztószalag, széles dobozzáró - szinte mindenre jó akár a doboz alját, tetejét, akár zsákot vagy fóliát kell összetartani, lezárni vele. Arra érdemes figyelni, hogy télen fagyban tárolt vagy szállított dobozoknál a vízbázisú ragasztószalag felnyílhat mert megfagy, míg az akrilátossal nem lesz gondunk. Fagyveszélyes? Ezt a forgalmazótól tudhatjuk meg.

Ragasztószalag, festő vagy maszkoló - igen hasznos fajta. Pár napon belül nyom nélkül visszaszedhető, így ideiglenesen bútorajtók, fiókok, de ugyancsak dobozok, zsákok is leragaszthatók vele. Ráadásul írni lehet rá akár tollal, filccel vagy ceruzával is. Ha napoztatjuk a ragasztót, akkor pár nap alatt "ráéghet" a felületre és egyre nehezebb lesz leszedni, tehát okosan és jól használjuk!

Sztrecsfólia, nyeles "kézigránát" - elsősorban széklábak, karcsú vékony tárgyak becsomagolására szuper. Mivel 10-20 cm széles és nyele van, így könnyű körbe-körbe rátekerni a védendő dologra.

Sztrecsfólia már a bútorok körbefóliázására is nagyszerű, főként ha van segítség vagy körbe tudjuk járni a bútort. Megnyújtva önmagához tapad, de ha nagyon adalékost, ragadósat veszünk, akkor mindenhez ragad, kellemetlen tapintású érzést hagy majd maga után. Szóval nézzük meg mit veszünk!img_5207.JPG

Élvédő - papír vagy műanyag - a már becsomagolt bútor széleire tehető még egy sor fóliával vagy akár ragasztószalaggal felragasztva. Lehet teljes hosszban vagy csak "jelzés" értékkel, attól függően hogy tárolás, szállítás közben mire számítunk.

Buborékos vagy habfólia kiváló a bútorokhoz is, de az ára miatt inkább a drágább, egyedi dolgainkhoz javaslom. Viszont a jó öreg újságpapír mellett ezekbe csomagolhatjuk a poharakat, tányérokat, nippeket, festményeket, dísztárgyakat vagy nagyon féltett elektronikai-műszaki dolgainkat is. Az átlátszóságnak is lehet szerepe, ha időbe kerül majd a kicsomagolás és közben szükségünk lehet egyik, másik dolgunkra.

Hullámpapírt a költöztetők bútorok alá, közé teszik előszeretettel, de nedves időben a bejáratban is magába szívja a vizet, a költöztetők cipőiről. Nagyságrendekkel kevesebbet kell feltakarítani a helységekből! Csomagolni is kiváló, akár egyedi méretű dobozokat is hajlíthatunk belőle, ha már elég ügyesek vagyunk.

Pántszalag - nem a költözés szokásos anyaga, de a garázsban egyes ládák, fém szekrény, műhelyfiók biztonságos tartását tudja megoldani. Komoly feszítőerővel, súlyos dolgokat képes megtartani.

Biztosan lenne még hasznos vagy használható anyag ezen a téren is, de ha ennyit már ismerünk és használunk valamit belőle, elkerülhetünk sok kellemetlenséget a következő költözéskor.

Ha mindent egy helyen szeretnél megvenni vagy tanácsot kérsz, itt biztosan megteheted:

cadmas.hu

 

Szólj hozzá